NOVOSTI

"Turistički vodiči su zaglavni kamen kulturnog turizma Republike Hrvatske". 
 
Zadnje su ovo riječi, u zajedničkoj čestitci povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, našeg  omiljenog  profesora, turističkog vodiča, predsjednika Udruge turističkih vodiča Donat- Zadar i našeg zamjenika predsjednice Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, dr.sc.Vinka Bakije.
 
Vijest  o iznenadnom odlasku našeg kolege i prijatelja smo s nevjericom primili... Vinko je bio  čovjek s kojim smo se mogli samo ponositi. Gospodin, vrsni znalac,  patriot, čovjek koji se isticao umjerenošću, ali i ustrajnošću u borbi za zaštitu hrvatskog nacionalnog identiteta i kulturne baštine.  Humanist, s karizmom vođe. 
 
Od  2003. do 2005. godine radio je kao izvanredni predavač na Ekonomskom fakultetu u Splitu (predajući Sociologiju turizma), a od 2005. godine  na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, gdje je predavao  na više stručnih  kolegija u turizmu kao  i francuski jezik. Autor  nekoliko znanstvenih i stručnih radova. 
 
Uz akademsko i praktično   20- godišnje  iskustvo u sektoru turizma (Club Méditerranée, turističke agencije, direktor turističke zajednice grada Supetra; predstavnik turoperatora u turističkom naselju; vlasnik turističke agencije; voditelj putovanja, vodič-predavač itd.) Vinko je  bio autoritet.  Aktivni edukator  turističkih vodiča na Sveučilištu u Zadru, radio je kao lokalni turistički vodič na engleskom, francuskom i talijanskom jeziku u Zadarskoj, Šibensko- kninskoj  i Splitsko- dalmatinskoj  županiji, kao i voditelj putovanja.
 
Autor  je dviju kulturnih ruta Zadarske županije: „Zadar, grad, utvrda“, „Na ruti liburnskog, rimskog i hrvatskog 
nasljeđa“, projekt HERA-S-006, Tourism of Adriatic Heritage, 2016.
 
Bio je i nositelj Shodana / 1.Dan u  borilačkoj vještini Aikido  i  dragovoljni sudionik u Domovinskom ratu – borbeni sektor.
 
Dragi Vinko, tvoj odlazak je za nas bolni gubitak divnog kolege i prijatelja. Obećavamo ti da ćemo se nastaviti boriti  za sve ono što si isticao "na prvoj crti obrane" zadnjih 6 godina u obrani naše struke te  kulturnog i nacionalnog identiteta. 
 
  Počivao u miru..obitelji iskrena sućut...

Supported by Croatian tourist board              Member of WFTGA 

ZAJEDNICA DRUŠTAVA


TURISTIČKIH VODIČA HRVATSKE

E mail : touristguides.croatia@gmail.com

Mobile: 098/ 198 88 48

AUTORI FOTOGRAFIJA